Transformation of Siberian food tradition in the discourse of a dialect language personality: drinks | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 50. DOI: 10.17223/19986645/50/2

Transformation of Siberian food tradition in the discourse of a dialect language personality: drinks

Reconstruction of the Siberian food tradition in the sphere of the use of drinks and its transformation is made based on the discursive practice of peasant woman Vera Vershinina (1909-2004), born in Tomsk Oblast. Two information periods of her life reflected in the speech are compared: early (1910s-1920s), from the memoirs of the dialect speaker, and late (1981-2004), from texts that fix the linguistic existence of the society and the personality as part of it with the direct observation of dialect information collectors. Fields of everyday and "supra-everyday" life (festivals and rituals) are also compared. Discursive materials, reflecting the life of the Siberian old-timer village for the past centuries, show that the constants of the food tradition are: the widest prevalence of tea and milk in everyday life; the permanent value of milk, which is recognised as an integral part of the human diet due to its nutritional value; connection of the festive and ritual tradition with consumption of different types of alcohol. Transformation of the tradition of drinking reflected in the language is caused by social reasons: the change of the social system, the development of the food industry and the expansion of trade contacts between the city and the countryside, the changing level of peasants' well-being. Changes concern the modification of the basic element for the preparation of drinks. Its narrowing is associated with the cessation of the production of rye flour as the basis for making alcohol and kissels [starch drink], and also with the gradual refusal to use aromatic herbs and dried carrots as a substitute for tea. At the same time, the basic element expands, primarily due to sugar. There are more ingredients in drinks, ways of cooking some of them change. In everyday life, the amount of alcohol consumed increases sharply, which leads to negative changes in the "supra-everyday" sphere. In the language, these changes are reflected at the level of the lexical-semantic field of designations for the types of drinks, the conceptosphere and the discourse of the dialectal language personality. The lexical-semantic macro-field under consideration changes due to new nominations for purchased non-alcoholic and, especially, alcoholic beverages; designations of varieties of kissels disappear. Within the "alcohol" field, hyperonym-hyponym and hyponym-hyponym relations are developed. At the conceptual level, the elimination of the boundaries between the everyday and the "supra-everyday" is observed in connection with the diminishing role of the religious and ritual element in the consciousness of dialect speakers, the destruction of ideas about the norm of alcohol consumption, the loss of festive traditions, when the spiritual component is ousted by the external attributes of a holiday. The discursive level represents changes in people's language and mentality through texts of the genres of memories, stories about everyday life, proverbs and sayings. There are almost no metatext comments on drinks.

Download file
Counter downloads: 186

Keywords

пищевая традиция, Сибирь, диалектная языковая личность, напитки, лексикон, концептосфера, дискурс, food tradition, Siberia, dialect language personality, drinks, lexicon, conceptosphere, discourse

Authors

NameOrganizationE-mail
Gyngazova Lyudmila G.Tomsk State University4749@mail.tomsknet.ru
Ivantsova Ekaterina V.Tomsk State Universityekivancova@yandex.ru
Всего: 2

References

Куренкова Т.Н. Лексико-сематическое поле «еда» в произведениях Н.В. Гоголя, А.П. Чехова, М.А. Булгакова: автореф. дис.. канд. филол. наук. Кемерово, 2008. 18 с.
Кирсанова Е.М. Прагматика единиц семантического поля «ПИЩА»: системный и функциональный аспекты: автореф. дис.. канд. филол. наук. М., 2009. 27 с.
Лиханова Н.А. Лексикографирование культуры в региональных словарях: автореф. дис.. канд. филол. наук. Улан-Удэ, 2011. 24 с.
Пьянкова К.В. Лексика, обозначающая категориальные признаки пищи, в русской языковой традиции: этнолингвистический аспект: автореф. дис.. канд. филол. наук. Екатеринбург, 2008. 23 с.
Осипова К.В. Лексика пивоварения на Русском Севере: этнолингвистический аспект // Вестн. Том. гос. ун-та. Филология. 2017. № 48. С. 57-73.
Миронова И.К. Концептосфера «Еда» в русском национальном сознании: базовые когнитивно-пропозиционные структуры и их лексические репрезентации: автореф. дис. канд. филол. наук. Екатеринбург, 2002. 20 с.
Бойченко А.Г. Репрезентация концепта «Питие» в русской языковой картине мира: авто-реф. дис. канд. филол. наук. Абакан, 2009. 21 с.
Савельева О.Г. Концепт «Еда» как фрагмент языковой картины мира: лексико-семантический и когнитивно-прагматический аспекты (на материале русского и английского языков): автореф. дис. канд. филол. наук. Краснодар, 2006. 24 с.
Боваева Г.М. Лингвокультурная специфика этнических пищевых предпочтений (на материале глюттонических номинаций калмыцко-, русско- и немецкоязычных этносов): автореф. дис.. канд. филол. наук. Казань, 2012. 21 с.
Пахомова И.В. Метафорическое представление концепта «еда/пища» в английской языковой картине мира новоанглийского периода: дис.. канд. филол. наук. СПб., 2003. 159 с.
Словарь русской пищевой метафоры / под ред. Е.А. Юриной. Томск: Изд-во Том. ун-та, 2015-2016. Т. 1-2.
Юрина Е.А., Балдова А.В. Пищевая метафора в процессах концептуализации, категоризации и вербализации представлений о мире // Вестн. Том. гос. ун-та. Филология. 2017. № 48. C. 98-115.
Синячкин В.П. Концепт «хлеб» в русском языке: лингвокультурологические аспекты описания: автореф. дис. канд. филол. наук. М., 2002. 22 с.
Константинова Л.А. Наименования алкогольных напитков в русском языке XI-XX вв.: (Лингвоисторический аспект): автореф. дис.. канд. филол. наук. Орёл, 1998. 27 с.
Долгова Е.Ю. Лексика и фразеология, связанные со сферой употребления спиртных напитков, в русском языке: автореф. дис.. канд. филол. наук. Уфа, 2009. 21 с.
Дмитриева С.В. Лексика тематической группы «Питание» в народной речи в ареальном аспекте (на материале псковских говоров): автореф. дис.. канд. филол. наук. Псков, 1999. 19 с.
Карасева Т.В. Названия пищи в воронежских говорах: автореф. дис.. канд. филол. наук. Воронеж, 2004. 22 с.
Банкова Т.Б. Кулинарный код сибирских семейных обрядов: объективации в языке // Сибирский филологический журнал. 2008. № 4. С. 128-138.
Устинова Н.А. Пищевой код традиционной культуры Среднего Приобья: этнолингвистический аспект: дис.. канд. филол. наук. Томск, 2011. 207 с.
Гынгазова Л.Г., Иванцова Е.В. Трансформация сибирской пищевой традиции в дискурсе диалектной языковой личности: продукты и блюда // Вестн. Том. гос. ун-та. Филология. 2016. № 6(44). С. 20-36.
Полный словарь диалектной языковой личности / под ред. Е.В. Иванцовой. Томск: Изд-во Том. ун-та, 2006-2012. Т. 1-4.
Вершининский словарь / под ред. О.И. Блиновой. Т. 1: А-В. Томск: Изд-во Том. ун-та, 1998. 308 с.
Менцей М. Славянские народные верования о воде как границе между миром живых и миром мертвых // Славяноведение. 2000. № 1. С. 89-97.
Алексеевский М.Д. Застолье в обрядах и обрядовом фольклоре Русского Севера: автореф. дис.. канд. филол. наук. М., 2005. 21 с.
Славянские древности: Этнолингвистический словарь / под ред. Н.И. Толстого. М.: Международные отношения, 1995-2012. Т. 1-5.
 Transformation of Siberian food tradition in the discourse of a dialect language personality: drinks | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 50. DOI:  10.17223/19986645/50/2

Transformation of Siberian food tradition in the discourse of a dialect language personality: drinks | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 50. DOI: 10.17223/19986645/50/2

Download full-text version
Counter downloads: 3208