Contexts of using food narratives on Indigirka River
The article studies narratives about food resources, and is based on field materials collected by the author in the Allaikhovskii ulus of the Republic of Sakha (Yakutia), in the villages of Chokurdakh and Russkoie Ustie in 2019. It demonstrates contexts of food consumption, examining the relationship of food and territory, ethno-cultural groups, legal aspects, historical memory, ideas about energy, spirits, etc. That these topics are diverse and are frequently reproduced can be explained by how pressing and problematic the issue of achieving food security outside large industrial centers is in the Russian Arctic. The narratives reveal how local people conceptualize their environment using definitions of and metaphors for food. Here, food is considered not as a physical object, but as a concept and a sign used to build relationships between people, animals, landscapes, and spirits. Aspects of it highlighted in the article point to the 'fluid' and changing nature of food as an object that is fixed in specific contexts and 'dispersed' within culture.
Keywords
Authors
Goncharov Nikolay Sergeevich | Peter the Great Museum of Anthropology and Ethnography (the Kunstkamera) | nikola.gon4arov@yandex.ru |
Всего: 1
References
Андерсон Д.Дж. Тундровики: экология и самосознание таймырских эвенков и долган. Новосибирск, 1998
Ацуси Е. Культура питания гыданских ненцев (Интерпретация и социальная адаптация). М.: РАН, Институт этнологии и антропологии, 1997
Батьянова Е.П., Бронштейн М.М. Мухомор в быту, верованиях, обрядах, искусстве народов Севера // Сибирские исторические исследования. 2016. № 1. С. 48-49
Биркенгоф А.Л. Потомки землепроходцев. М.: Мысль, 1972
Васильев В.В., Грицевич А.В., Селин В.С. Исторические тенденции и современные организационно-экономические проблемы «северного завоза». Апатиты: Изд-во Кольского научного центра РАН, 2009
Ватэ В., Давыдова Е.А. Пища, эмоции и социальные отношения у амгуэмских чукчей // Кунсткамера. 2018. № 2. C. 119-126
Вахтин Н.Б., Головко Е.В., Швайтцер П. Русские старожилы Сибири. Социальные и символические аспекты самосознания. М.: Новое издательство, 2004
Габдрахманова Г. Ф. Современный рынок мясных халяль-продуктов у татар // Этнографическое обозрение. 2011. № 1. С. 37-47
Георги И.Г. Описание всех обитающих в Российском государстве народов, их житейских обрядов, обыкновений, одежд, жилищ, упражнений, забав, вероисповеданий и других достопамятностей. СПб., 1799. Т. 4
Головнев А.В., Киссер Т.С. Этнопортрет империи в трудах П.С. Палласа и И.Г. Георги // Уральский исторический вестник. 2015. № 3 (48). С. 59-70
Головнев А.В., Куканов Д.А., Перевалова Е.В. Арктика: атлас кочевых технологий. СПб.: МАЭ РАН, 2018
Гофман И. Представление себя другим в повседневной жизни. М.: КАНОН-пресс-Ц; Кучково поле, 2000
Давыдова Е.А. Пища как властный ресурс у амгуэмских оленеводов: по материалам B.Г. Кузнецовой // Этнографическое обозрение. 2019. № 2. С. 43-60
Де Кастру Э.В. Каннибальские метафизики. Рубежи постструктурной антропологии. М.: Ад Маргинем Пресс, 2017
Дуглас М. Чистота и опасность: Анализ представлений об осквернении и табу. М.: КАНОН-пресс-Ц; Кучково поле, 2000
Зензинов В.М. Старинные люди у холодного океана. М., 1914
Кабицкий М.Е. Введение в тему: Антропология пищи и питания сегодня // Этнографическое обозрение. 2011. № 1. С. 3-7
Леви-Стросс К. Мифологики: Сырое и приготовленное. М.: Флюид, 2006.
Мамардашвили М.К. Метафизика Арто // Беседы о мышлении. М., 2015. С. 725-743
Сафронов Ф.Г. Русские крестьяне в Якутии (17 - н. 20 вв.). Якутск: Кн. изд-во, 1961
Сирина А.А. Эвенки и эвены в современном мире: самосознание, природопользование, мировоззрение. М.: Вост. лит., 2012
Традиционная пища как выражение этнического самосознания / отв. ред. С. А. Арутюнов, Т. А. Воронина. М.: Наука, 2001
Фаис О.Д. Поминальные трапезы в Италии // Этнографическое обозрение. 2011. № 1. C. 27-37
Чикачев А.Г. Русские на Индигирке. Историко-этнографический очерк. Новосибирск: Наука, 1990
Чикачев А.Г. Русское сердце Арктики. Якутск: Лит. фонд, 2010
Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года. М., 2018
Этнография питания народов стран зарубежной Азии: Опыт сравнительной типологии / отв. ред. С.А. Арутюнов. М.: Наука, 1981
Якунчева М.Г. Система питания и этикет питания мордвы конца XIX - начала XX в.: дис. ... канд. ист. наук. Саранск, 2004
Douglas M. Implicit Meanings: Selected Essays in Anthropology. L.; NY., 1999. Dumont L. Homo Hierarchicus. The Cast System and Its' Implications. Chicago, 1981
Mintz S.M. Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History. N.Y., 1985
Plester B. Ingesting the Organization: the Embodiment of Organization Food Rituals // Culture and Organization. 2015. Vol. 21, № 3. P. 251-268
Sutton D. Remembrance of Repasts: An Anthropology of Food and Memory. Oxford: Berg, 2001
Willerslev R. Soul Hunters: Hunting, Animism, and Personhood among the Siberian Yukaghirs. Berkeley, CA: University of California Press, 2007
Willerslev R. Taking Animism Seriously, but Perhaps Not Too Seriously // Religion and Society: Advances in Research. 2013. № 4 (1). P. 41-57
Wilson T. Food, Drink and Identity in Europe: Consumption and the Construction of Local, National and Cosmopolitan Culture // European Studies: A journal of European Culture, History and Politics. 2006. № 22. P. 11-29
Yamin-Pasternak S., Kliskey A., Alessa L., Pasternak I., Schweitzer P. The Rotten Renaissance in the Bering strait: Loving, Loathing, and Washing the Smell of Foods with a (Re)Acquired Taste // Current Anthropology. 2014. Vol. 55, № 5. P. 619-646