Food intake situation as a conceptual basis for phraseme formation in Russian and English languages | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 1. DOI: 10.17223/18137083/70/18

Food intake situation as a conceptual basis for phraseme formation in Russian and English languages

The consideration is given to the propositional-frame structure of food intake situation as the cognitive basis of phraseme formation in Russian and English languages. Figurative words and expressions metaphorically motivated by the verbs est’ , zhrat’ , kusat’ , gryzt’ , zhevat’ and glotat’ in Russian and eat , bite , chew and swallow in English are analyzed. Their speech usage in Russian and English literary and journalistic texts is studied. Phraseological units reflecting food intake metaphors are systematized in terms of the semantics of the source image captured in the inner form of the idiom and are structured into motivational-figurative paradigms of phraseological representations of this source image. The study describes the methodology of identifying the bases of metaphorical projections underlying the phraseme formation. This methodology involves three stages: 1. Analysis of semantics, inner form, and discourse functioning of phraseological units; 2. Presentation of typical figurative representations common to certain linguistic culture; 3. Identification of metaphorical mappings basis demonstrating the abstractive propositional scheme. The analysis resulted in the description of 11 universal typical figurative representations attributed to Russian and English (British and American) linguistic cultures. The following conceptual grounds were revealed: a) placement or concealment of an object within a confined space; b) loss, disappearance of an object; c) filling of space; d) deformation, complete destruction of an object as a result of breakdown; e) receiving, purchasing an object to meet the need for something. The food intake images presented in the semantics of phraseological units are used in two languages under analysis for characterizing interpersonal relations, the influence of negative emotions on the human psyche, speech impact, competitive situations, gaining financial and material benefits, intensive labor activity.

Download file
Counter downloads: 159

Keywords

фраземообразование, когнитивная метафора, гастрономическая метафора, лингвокультура, языковая картина мира, phraseme formation, cognitive metaphor, gastronomic metaphor, language world- view

Authors

NameOrganizationE-mail
Avramenko O. V.Tomsk State UniversityAvramenko.ov@mail.ru
Yurina E. A.Tomsk State University; Pushkin State Russian Language InstituteYourina2007@yandex.ru
Всего: 2

References

Алефиренко Н. Ф. Фразеология в свете современных лингвистических парадигм. М.: Изд-во «Элпис», 2008. 271 с.
Арутюнова Н. Д. Предложение и его смысл: логико-семантические проблемы. М.: Наука, 1976. 383 с.
Баранов А. Н. Очерк когнитивной теории метафоры. Русская политическая метафора (материалы к словарю). М., 1991. С. 184-193.
Баранов А. Н., Добровольский Д. О. Аспекты теории фразеологии. М.: Знак, 2008. 656 с.
Блинова О. И. Явление мотивации слов: лексикологический аспект. Томск, 1984. 192 с.
Бойчук А. С. «Пищевые» метафоры как способ характеристики современной действительности // Вестник СГУТиКД. 2012. № 1 (19). С. 178-181.
Живаго Н. А. Семантика и прагматика глагольной метафоры еды (на материале семантической группы «Поглощение пищи при помощи зубов») // Вестник Кемеров. гос. ун-та. 2017. № 4 (72). С. 167-174.
Илюхина Н. А. Метафорический образ в семасиологической интерпретации. М.: Флинта: Наука, 2010. 321 с.
Ковшова М. Л. Анализ фразеологизмов и коды культуры // Изв. РАН. Серия литературы и языка. 2008. № 67 (2). С. 60-65.
Кубрякова Е. С. Глаголы действия через их когнитивные характеристики // Логический анализ языка: Модели действия. М., 1992. С. 84-90.
Лебедева Н. Б. Полиситуативность глагольной семантики (на материале русских префиксальных глаголов). Томск: Изд-во Том. ун-та, 1999. 262 с.
Максимова Т. В. Гастрономическая метафора в разных типах дискурса // Вестник Ленинград. гос. ун-та им. А. С. Пушкина. 2013. Вып. 4, т. 1. С. 176-181.
Минский М. Фреймы для представления знаний. М.: Энергия, 1979. 151 с.
Мишанкина Н. А. Метафора в науке: парадокс или норма? Томск: Изд-во ТГУ, 2010. 282 с.
Телия В. Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М.: Языки русской культуры, 1996. 285 с.
Филлмор Ч. Фреймы и семантика понимания // Новое в зарубежной лингвистике. 1988. № 23. С. 52-93.
Чудинов А. П. Метафорическая мозаика в современной политической коммуникации. 2-е изд., стереотип. Екатеринбург: Урал. гос. пед. ун-т, 2005. 257 с.
Юрина Е. А. Образный строй языка. Томск: Изд-во Том. ун-та, 2005. 156 с.
Юрина Е. А. Вкусные метафоры: пищевая традиция в зеркале языковых образов. Кокшетау, 2013. 238 с.
Юрина Е. А., Живаго Н. А. Метафоризация поглощения пищи в образном строе русского языка // Вестник Том. гос. ун-та. Филология. 2015. № 3 (35). С. 107-121.
Gibbs R. W. Why idioms are not dead metaphors. Idioms: processing, structure, and interpretation. Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates, 1993. P. 57-77.
Gibbs R. W. Jr. The Cambridge Handbook of Metaphor and Thought. Cambridge University Press, 2008. 564 p.
Glucksberg S. Understanding figurative language: from metaphors to idioms. New York: Oxford University Press, 2001. 134 p.
Kövecses Z. Metaphor: A Practical Introduction. New York: Oxford University Press, 2002. 285 p.
Lakoff G., Johnson M. Metaphors We Live by. Chicago: The University of Chicago Press, 1980. 256 p.
Nayak N. P., Gibbs R. W. Conceptual knowledge in the interpretation of idioms // Journal of experimental psychology: general. 1990. № 119. P. 115-130.
 Food intake situation as a conceptual basis for phraseme formation in Russian and English languages | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 1. DOI: 10.17223/18137083/70/18

Food intake situation as a conceptual basis for phraseme formation in Russian and English languages | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 1. DOI: 10.17223/18137083/70/18