Meat in the diet of North Russian peasants: ethnolinguistic aspect | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 4. DOI: 10.17223/18137083/73/21

Meat in the diet of North Russian peasants: ethnolinguistic aspect

The author reconstructs the complex of folk ideas connected with meat in the Russian North (Arkhangelsk and Vologda regions, north of the Kostroma region). The analysis involves Russian dialect vocabulary, folklore texts and folk beliefs. The new data collected by the Toponymic Expedition of the Ural University are introduced into scientific use. The methods of motivational analysis, semantic reconstruction, as well as semantic-motivational parallels between linguistic facts and data of non-linguistic forms of culture are applied. The study characterizes the attitude of the peasants towards the meat of different animals, slaughter rituals, methods of storing meat, features, important for meat products (raw - boiled, fresh - harvested for future use, clean - unclean, etc.), and food preferences of local social groups. The author concludes that meat served not only as food but also as a cultural and linguistic symbol. Analysis of the vocabulary, rituals, and folk legends associated with the slaughter of live-stock allows reconstructing the tradition of the sacrifice festivals (svezhina, Svinarnoe zagovenie, Svinoboy). The vocabulary associated with meat food reveals a difference in the meat ration of Russians and aborigines of the Russian North, who consumed raw meat, as well as not familiar to Russian reindeer meat, seal meat, and walrus. The paper clarifies the motivation of some lexemes, for example, the designations with component tsarskiy and tserkovnyy. Nicknames, the folk motivation of which is associated with the use of meat, are analyzed (volog. telyatniki, volog. veksheedy, arch. morzheedy, arch. kostogryzy, volog. Samoed, etc.).

Download file
Counter downloads: 70

Keywords

North Russian dialects, semantics, motivation, folklore, meat products, ethnolinguistics

Authors

NameOrganizationE-mail
Osipova Ksenia V.Ural Federal Universityosipova.ks.v@yandex.ru
Всего: 1

References

Павловская А. Кухня первобытного человека. Как еда сделала человека разумным. М.: Ломоносовъ, 2015. 304 с.
Петкевич А. В. Жертвоприношение и ритуальная речь (на материале дериватов *modl- в русском языке) // Ономастика и диалектная лексика: Cб. науч. тр. / Урал. гос. ун-т им. А. М. Горького; [под ред. М. Э. Рут]. Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2007. Вып. 6. С. 62-82.
Осипова К. В. Коллективные трапезы как воплощение ценностей крестьянского общежития (на материале диалектной лексики Русского Севера) // Категория оценки и система ценностей в языке и культуре / Отв. ред. С. М. Толстая. М.: Ин-дрик, 2015. С. 187-202.
Зеленин Д. К. Древнерусская братчина как обрядовый праздник сбора урожая // Сборник статей в честь академика Алексея Ивановича Соболевского. Л.: Академия наук, 1928. С. 130-136.
Леонтьева Т. В. Модели и сферы репрезентации социально-регулятивной семантики в русской языковой традиции: Дис. … д-ра филол. наук. Екатеринбург, 2015. 427 с.
Лисниченко В. В., Лисниченко Н. Б. Экология помора. Архангельск: Правда Севера, 2007. 96 с.
Моро А. Б. Легенда о жертвенном олене: география, варианты, источники, параллели // Ethnolinguistica Slavica. К 90-летию академика Никиты Ильича Толстого. М.: Индрик, 2013. С. 212-233.
Гура А. В. Сорока // Славянские древности: Этнолингвистический словарь: В 5 т. / Под общ. ред. Н. И. Толстого. М.: Международные отношения, 2012. Т. 5. С. 125-128.
Воронцова Ю. Б. Коллективные прозвища в русских говорах: Дис. … канд. филол. наук / Урал. гос. ун-т. Екатеринбург, 2002.
Воронцова Ю. Б., Галинова Н. В. К изучению мотивации композитов, образованных от глаголов с семантикой поедания (на материале русской лексики и антропонимии) // Этнолингвистика. Ономастика. Этимология: Материалы III Междунар. науч. конф. Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2015. С. 65-68.
Воронина Т. А. Пища и утварь // Русский Север: этническая история и народная культура. XII-XX века. М.: Наука, 2004. С. 367-424.
Березович Е. Л. Русская лексика на общеславянском фоне: семантико-мотивационная реконструкция. М.: Русский фонд содействия образованию и науке, 2014. 488 с.
Березович Е. Л., Усачева В. В. Репа // Славянские древности: Этнолингвистический словарь: В 5 т. / Под общ. ред. Н. И. Толстого. М.: Международные отно-шения, 2009. Т. 4. С. 424-427.
 Meat in the diet of North Russian peasants: ethnolinguistic aspect | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 4. DOI: 10.17223/18137083/73/21

Meat in the diet of North Russian peasants: ethnolinguistic aspect | Sibirskii Filologicheskii Zhurnal - Siberian Journal of Philology. 2020. № 4. DOI: 10.17223/18137083/73/21

Download full-text version
Counter downloads: 2605