Attributive Gastronomic Metaphor in Russian: Aspects of Typology | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2021. № 470. DOI: 10.17223/15617793/470/7

Attributive Gastronomic Metaphor in Russian: Aspects of Typology

The article examines the metaphorized aspects of the attributive semantics associated with the peculiarities of conceptualizing various features of food. The authors typologize attributes that are the basis of metaphorical projections of the gastronomic sphere phenomena onto a wide range of concepts from various target areas (thinking, psyche, social life phenomena, various objects of the physical world). The analysis of trends and aspects of food features metaphorization in Russian is presented on the material of figurative lexical and phraseological units. Food attributes are classified based on various methods of sensory signal cognitive processing with respect to the perception modality (intramodal, polymodal, crossmodal), rational or sensory perception dominant (rational - empirical), direct or indirect way of nomination (intensional - extensional), and the presence of evaluative attitude to a certain quality of food (axiological). As a result, a set of food product attributes relevant for the metaphorization process is identified and the figurative means of the Russian language are classified with a detailed description of aspects and trends of the figurative interpretation of these attributes within each class. The article presents a coherent fragment of the metaphorical worldview expressed by Russian attributive food metaphors. The following cognitive bases for metaphorical affinity are determined: 1) the ability to distinguish various tastes; 2) strong/weak taste receptors excitation; 3) pleasure/displeasure from taste sensations; 4) the degree of original positive food qualities preservation; 5) associations with food appearance as an attribute reference pattern; 6) food nutritional value; 7) contiguity of taste and olfactory perception modalities. The fixed sensory images based on perceptive food properties are used for metaphorical characteristics of human appearance and character, psycho-emotional state, life situations and social activities, economic phenomena, speech and artistic works. Examples of attributive food metaphor's textual representation in artistic, popular science, journalistic and advertising discourses demonstrate its significant pragmatic potential.

Download file
Counter downloads: 51

Keywords

attributive metaphor, figurative lexis, phraseology, food metaphor, worldview

Authors

NameOrganizationE-mail
Yurina Elena A.Pushkin State Russian Language Institute; Tomsk State Universityyourina2007@yandex.ru
Poliakova Anastasiia A.Tomsk State University3008polyakova@gmail.com
Baldova Anastasiia V.Tomsk Polytechnic Universitynastya-borovkova@mail.ru
Всего: 3

References

Скляревская Г.Н. Метафора в системе языка. СПб. : Изд-во Филол. фак-та СПбГУ, 2004. 166 с.
Илюхина Н.А. Метафорический образ в семасиологической интерпретации. М. : Флинта, 2016. 321 с.
Lakoff G., Johnson M. Metaphors we live by. Chicago : University of Chicago Press, 1980.
Баранов А.Н. Дескрипторная теория метафоры. М. : Языки славянской культуры, 2014. 632 с.
Будаев Э.В., Чудинов А.П. Когнитивная теория метафоры: новые горизонты // Трибуна ученого. 2013. № 1. С. 6-13.
Яковлева Е.С. Фрагменты русской языковой картины мира (модели пространства, времени и восприятия) : автореф. дис.. д-ра филол. наук. М, 1992. 54 с.
Ковшова М.Л. Семантика и прагматика фразеологизмов (лингвокультурологический аспект) : дис.. д -ра филол. наук. М., 2009. 654 с.
Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М. : Школа «Языки русской культуры», 1996. 288 c.
Арутюнова Н.Д. Метафора и дискурс // Теория метафоры. М., 1990. С. 5-32.
Юрина Е.А., Балдова А.В. Пищевая метафора в процессах концептуализации, категоризации и вербализации представлений о мире // Вестник Томского государственного университета. Филология. 2017. № 48. С. 98-115.
Новицкая И.В. Лингвистика XXI века на пути к интегральной теории метафоры // Сибирский филологический журнал. 2019. № 3. С. 143-157.
Арутюнова Н.Д. Предложение и его смысл : Логико-семантические проблемы. М. : Наука, 1976. 383 с.
Толстая С.М. Семантические категории языка культуры : Очерки по славянской этнолингвистике. М. : Книжный дом «ЛИБРОКОМ», 2011. 368 с.
Кубрякова Е.С. Язык и знание : На пути получения знания о языке : Части речи с когнитивной точки зрения. Роль языка в познании мира / Рос. академия наук. Ин-т языкознания. М. : Языки славянской культуры, 2004. 560 с.
Словарь русской пищевой метафоры. Т. 3 : Субъект, объект и инструменты гастрономической деятельности / авт. А.В. Балдова, М.В. Герасимова, Н.А. Живаго, Е.А. Юрина ; под ред. Е.А. Юриной. Томск : Изд-во Том. ун-та, 2019.
Национальный корпус русского языка. URL: http://www.ruscorpora.ru (дата обращения: 25.09.2020).
Юрина Е.А. Вкусные метафоры : пищевая традиция в зеркале языковых образов. Кокшетау, 2013. 238 с.
Кубрякова Е.С. Части речи в ономасиологическом освещении. М. : Наука, 1978. 114 с.
Шрамм А.Н. Очерки по семантике качественных прилагательных. Ленинград : Изд-во Ленингр. ун-та, 1979. 133 с.
Степанян Т.Р. Синестетические метафоры русского языка: прилагательные чувственного восприятия : дис.. канд. филол. наук. М., 1987. 192 с.
Рузин И. Г. Модусы перцепции /зрение, слух, осязание, обоняние, вкус/ и их выражение в языке : автореф. дис.. канд. филол. наук. М., 1995. 21 с.
Гридасов В.В. Перцептивная метафора как лексико-семантическая категория (на материале современного немецкого языка) : дис.. канд. филол. наук. Барнаул, 1999. 163 с.
Савченко А.И. Части речи и категории мышления. Ростов н/Д : Изд-во Ростов. ун-та, 1959. 65 с.
Немченко В.Н. Грамматическая терминология : словарь-справочник. М. : ФЛИНТА : Наука, 2011. 592 с.
Ковалева А.В. Нейрофизиология, физиология высшей нервной деятельности и сенсорных систем : учеб. для СПО. М. : Юрайт, 2018. 365 с.
 Attributive Gastronomic Metaphor in Russian: Aspects of Typology | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2021. № 470. DOI: 10.17223/15617793/470/7

Attributive Gastronomic Metaphor in Russian: Aspects of Typology | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2021. № 470. DOI: 10.17223/15617793/470/7

Download full-text version
Counter downloads: 515