Architectonics of everyday existence: food
Article analyzes the phenomenon of food in the context of architectonics of everyday existence, which, with such features as invariance, normality, universality, primacy, is the basic reason of human culture, always linking a high and grass-roots forms of being. Ontological model of food, communication features of food, its social, national characteristics and the current status in the situation of the deformation of everyday existence with increased his festive side are discussed.
Download file
Counter downloads: 642
Keywords
Authors
Список пуст
References
Булгаков С.Н. Философия хозяйства // Булгаков С.Н. Сочинения: В 2 т. М., 1993. Т. 1. С. 49-298.
Левинас Э. Время и Другое. Гуманизм другого человека. СПб., 1998. 265 с.
Гачев Г. Космо-Психо-Логос: Национальные образы мира. М, 2007. 510 с.
Марков Б.В. Культура повседневности. СПб., 2007. 350 с.
Сохань И. Некоторые характерные черты американской модели повседневного мира // Материалы 7-го Всерос. семинара молодых ученых «Дефиниции культуры». Томск: Изд-во ТГУ, 2007. С. 301-305.
Эстес К.П. Бегущая с волками. М., 2005.495 с.
«Народные русские сказки» А.Н. Афанасьева. М., 1957. 576 с.
Юдин Н.Л. «Накрыты праздничные столы...»: Опыт философской аналитики предметного универсума праздника // Человек. 2004. № 6. С. 123-132.
