Processing food by fire as anthropogenetic revolution
The phenomenon of fire food processing as a starting stage in anthropogenesis is analyzed in this article. The cultural implications of mastering fire, mythological status of fire, semantics of sacrifice from the point of view of the role of fire in it, naturephilosophical symbolism of fire are considered. Findings suggest a high semiotic status of food in the context of the whole human culture as well as in the context of the every national culture.
Download file
Counter downloads: 446
Keywords
Authors
Список пуст
References
Лелеко В.Д. Пространство повседневности в европейской культуре. СПб.: Санкт-Петерб. гос. ун-т культуры и искусств, 2002. 320 с.
Марков Б.В. Культура повседневности: Учеб. пособие. СПб.: Питер, 2008. 352 с.
Мелетинский Е.М. Предки Прометея (Культурный герой в мифе и эпосе) // Вестник истории мировой культуры. 1958. № 3. С. 114-131.
Токарев С.А. Символика огня в истории культуры // Этнографическое обозрение. 1999. № 5. С. 36-41.
Российская повседневность: от истоков до середины XIX в.: Учеб. пособие / Под. ред. Л.И. Семенниковой. М.: КДУ, 2006. 240 с.
Юдин Н.Л. "Накрыты праздничные столы...". Опыт философской аналитики предметного универсума праздника // Человек. 2004. № 6. С. 123-132.
Сисс Д., Детьен М. Повседневная жизнь греческих богов. М.: Молодая гвардия, 2003. 276 с.
Гачев Г.Д. Космо-Психо-Логос: Национальные образы мира. М.: Академический проект, 2007. 510 с.