Food code as food tradition symbolising | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2010. № 333.

Food code as food tradition symbolising

Food is an integral part of everyday life. This phenomenon reminds reality: the meal unites the material and the spiritual, nature and culture. The food tradition of ethnos is formed during centuries and as a result includes different elements and their names: 1) products and dishes; 2) kitchen utensils and tools; 3) ways of cooking; 4) rituals of a meal; 5) the functions of different components of tradition. At the language level food tradition forms a number of semantic fields. At the semiotic level it generates one of the culture codes. It is a food (gastronomic, culinary) code. It occurs when elements of food tradition, getting secondary meaning, become symbols. This code is conceptual because its elements can correspond with different material embodiment of the meaning - objective and verbal. The elements of both levels enter the kernel of the food code. The periphery is represented by elements, relevant for one of the levels. The functional load of elements is various. There is a disputable question about criteria of this load in this article. The prospect of the research is to research the relative density of food code elements.

Download file
Counter downloads: 278

Keywords

code, food, dialect, traditional culture, пища, код, диалект, традиционная культура

Authors

NameOrganizationE-mail
Ustinova Natalia A.Tomsk State Universityustinova_n@sibmail.com; alexarose@mail.ru
Всего: 1

References

Банкова Т.Б. Кулинарный код сибирских семейных обрядов: объективации в языке // Вестник ТГУ. Бюллетень оперативной научной информации «Обрядовое слово как языковой и культурный феномен: статус и региональная специфика». 2006. № 112. Декабрь. С. 20-34.
Капелюшник Е.В. «Сладкое» в кулинарном коде культуры (на материале лексики образного семантического поля еда / пища) // Язык -текст - дискурс: традиции и новаторство: Материалы Междунар. науч. конф. Самара, 2009. 290 с.
Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М., 1996. 288 с.
Байбурин А.К. Жилище в обрядах и представлениях восточных славян. М., 2005. 224 с.
Юрина Е.А. Лексико-фразеологическое поле кулинарных образов в русском и итальянском языках // Язык и культура. 2008. № 3. С. 83-94.
Седакова О.А. Поэтика обряда. Погребальная обрядность восточных и южных славян. М., 2004. 320 с.
Бондарь Н.И. Семиотика традиционных гаданий: коды («языки») // Palaeoslavica. XII. 2004. № 1. С. 154-170.
Байбурин А.К. Обрядовое перераспределение доли у русских // Судьбы традиционной культуры: Сб. ст. и материалов памяти Ларисы Ивлевой. СПб., 1998. С. 78-82.
Байбурин А.К. Ритуал в традиционной культуре: структурно-семантический анализ восточнославянских обрядов. СПб., 1993. 240 с.
Гура А.В. Сакральное и секулярное в судьбах европейской цивилизации. СПб., 2005. 179 с.
Березович Е.Л. Язык и традиционная культура: этнолингвистические исследования. М., 2007. 600 с.
Гудков Д.Б., Ковшова М.Л. Телесный код русской культуры: Материалы к словарю. М., 2007. 288 с.
Толстая С.М. Пространство слова. Лексическая семантика в общеславянской перспективе. М., 2008. 528 с.
Цивьян Т.В. Модель мира и ее лингвистические основы. М., 2005. 280 с.
Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М., 1996. 288 с.
Красных В.В. Предметный код культуры в русском культурном пространстве // Русистика на пороге XXI в.: проблемы и перспективы. М., 2003. С. 146-148.
 Food code as food tradition symbolising | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2010. № 333.

Food code as food tradition symbolising | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta – Tomsk State University Journal. 2010. № 333.

Download file