Gastronomic rhetorics of Utopias and Distopias | Tomsk State University Journal of Cultural Studies and Art History. 2013. № 2 (10).

Gastronomic rhetorics of Utopias and Distopias

The gastronomic subjects of utopies and distopies are analyzed in this artikle. Food is considered as the method of communication of power and person, as opportunity of the control and transformation of its identity. Utopies and dystopies offered relevant today the type of food and gastronomic practices - its many features allow us to assert that it is food-simulacrum. It affects to a person through seduction (special practice of "gentle" violence) and creates a new type of corporeality, of consciousness, of existence - existentially empty.

Download file
Counter downloads: 465

Keywords

utopia, distopia, gastronomic culture, food, simulacrum

Authors

NameOrganizationE-mail
Sokhan Irina V.Higher School of Economics (St. Petersburg)irina.sokhan@gmail.com
Всего: 1

References

Шадурский М.И. Литературная утопия от Мора до Хаксли: Проблемы жанровой поэтики и семиосферы. Обретение острова. М.: Изд-во ЛКИ, 2007. С. 140.
Бэкон Ф. Новая Атлантида // Сочинения. М.: Мысль, 1978. Т. 2. 574 с.
Фурье Ш. Новый хозяйственный и социетарный мир, или Открытие способа привлекательного и природосообразного труда, распределенного в сериях по страсти: Избр. соч. М.: Изд-во Академии наук СССР, 1954. Т. 3. С. 500.
Кондратьева Т.М. Кормить и править. М.: РОССПЭН, 2006. 208 с.
Замятин Е. Уездное. Мы : романы. М.: ООО «Издательство АСТ», 2002. 237 с.
Хаксли О.О дивный новый мир. М.: ТЕРРА-Книжный круг, 2002. 624 с.
Сорокин В. Сахарный Кремль. М.: Астрель: АСТ, 2008. 349 с.
Пас О. Стол и постель // Поэзия, критика, эротика. М.: Изд-во CEU PRESS, 1996. С. 153.
 Gastronomic rhetorics of Utopias and Distopias | Tomsk State University Journal of Cultural Studies and Art History. 2013. № 2 (10).

Gastronomic rhetorics of Utopias and Distopias | Tomsk State University Journal of Cultural Studies and Art History. 2013. № 2 (10).

Download file