Features of traditional culture of food at the Belarusian peasants-migrants of Ural and Siberia | Tomsk State University Journal of History. 2021. № 72. DOI: 10.17223/19988613/72/26

Features of traditional culture of food at the Belarusian peasants-migrants of Ural and Siberia

The main objective of the article consists in generalization of data about the features of culture of food of descendants of the Belarusian peasants-migrants of the end of 19 - the beginnings of the 20th centuries which have lived in the territory of the Ural and Siberia. The methodology of a research has been based on comparative-historical approach. The oral stories about food of different generations of the Belarusian peasants-migrants collected during the ethnographic expeditions have been compared with the ethnographic descriptions made in places of an exit of their ancestors in the territory of Belarus and also with features of culture of food of the Russian Old Settlers of Ural and Siberia most of which was a new ethnic environment of migrants. The review of the most widespread national dishes of the Belarusian migrants is provided in the article. The transformations of culture of food of the Belarusians living in the territory of the Ural and Siberia since the end of the 19th century up to the present time, connected with adaptation to new climatic conditions, ethnic environment, and the general processes of modernization of a way of life are considered. Summing up the research results, the author makes a conclusion that the culture of food of the Belarusian peasants-migrants takes the special place in culinary traditions of the East Slavic population of Ural and Siberia. It has specific options of a food allowance, ingredients, ways of preparation and names of dishes and also their uses in everyday life and ceremonial and festive actions. Increase in variability of recipes of the dishes identified by any one traditional name became characteristic of Belarusians’ culture of food in Ural and Siberia. It was caused by a number of factors. The first of them has been connected with expansion or the compelled replacement of ingredients, necessary for their preparation. The second important factor was digressions from traditions which have been connected with loans from new ethnic environment and also with loss of some traditional skills of cooking at younger generations of descendants of migrants. Today the elements of traditional culture of food of descendants of the Belarusian peasants-migrants which have been introduced to the Asian part of Russia more than 100 years ago from the homeland of their ancestors have been saved only fragmentary. Having lost crucial importance in the course of subsistence, elements of traditional culture of food of the Belarusians living in the territory of Ural and Siberia remain peculiar markers of their ethnic identity and manifestations of historical memory.

Download file
Counter downloads: 31

Keywords

Belarusians, Ural, Siberia, peasant migrations, subsistence, culture of food, national cuisine

Authors

NameOrganizationE-mail
Fedorov Roman Yu.Tyumen Scientific Centre of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciencesr_fedorov@mail.ru
Всего: 1

References

Арутюнов С.А. Основные пищевые модели и их локальные варианты у народов России // Традиционная пища как выражение этнического самосознания. М. : Наука, 2001. С. 10-17.
Липинская В.А. Адаптивно-адаптационные процессы в народной культуре питания русских // Традиционная пища как выражение этниче ского самосознания. М. : Наука, 2001. С. 18-40.
Майничева А.Ю. Питание переселенцев из Белоруссии в Сибири (конец XIX - первая треть XX вв.) // Проблемы археологии, этнографии, антропологии Сибири и сопредельных территорий. 1998. Т. IV. С. 448-452.
Майничева А.Ю. Питание белорусов, греков и эстонцев Верхнего Приобья в первой половине XX в. // Традиционная пища как выражение этнического самосознания. М. : Наука, 2001. С. 99-111.
Черных А.В. Особенности традиционной кухни белорусов-переселенцев в Пермском Прикамье в XX - начале XXI века // Традиционная культура. 2013. № 2 (50). С. 29-39
Жигунова М.А. Белорусский компонент в социокультурном пространстве Сибири // Вестник Омского университета. Сер. Исторические науки.2016.№ 3. С. 64-75.
Фурсова Е.Ф. Традиционно-бытовые особенности культуры белорусов-переселенцев конца XIX - начала XX в. (по материалам этнографи ческих экспедиций) // Белорусы в Сибири. Новосибирск : Изд-во СО РАН, 2000. С. 102-124.
Фурсова Е.Ф. Календарные обычаи и обряды восточнославянских народов Новосибирской области как результат межэтнического взаимодейст вия (к. XIX - ХХ в.). Новосибирск : Изд-во Ин-та археологии и этнографии СО РАН, 2003. Ч. 2: Обычаи и обряды летнее-осеннего периода. 267 с.
Фурсова Е.Ф. Семейно-свадебные и погребальные обычаи и обряды белорусских переселенцев Сибири // Белорусы в Сибири: сохранение и трансформации этнической культуры. Новосибирск : Изд-во Ин-та археологии и этнографии СО РАН, 2011. С. 50-87.
Зеленин Д.К. Восточнославянская этнография. М. : Наука, 1991. 511 с.
Молчанова Л.А. Материальная культура белорусов. Минск : Наука и техника, 1968. 232 с.
Этнография русского крестьянства Сибири. XVII - середина XIX в. М. : Наука, 1981. 270 с.
Шейн П.В. Материалы для изучения быта и языка населения Северо-Западного края. СПб. : Тип. Императорской Акад. наук, 1903. Т. III. 539 с.
Пропп В.Я. Русские аграрные праздники. Опыт историко-этнографического исследования. М. : Лабиринт, 2009. 176 с.
Титовец А.В. Фольклорно-этнографическая традиция и ее трансформация в пространстве и времени // Традиционная культура белорусов во времени и пространстве. Мінск : Беларуская навука, 2013. C. 124-161.
Новогродский Т.А. Традиции питания белорусов // Традиционная культура белорусов во времени и пространстве. Мінск : Беларуская навука, 2013. С. 326-343.
Ганцкая О.А., Григорьева Р.А. Белорусы : историко-этнографический очерк традиционной культуры. М. : КМЦ ИЭА РАН, 1992. 138 с. (Материалы к серии «Народы и культуры»; вып. XXVI).
Титовец А.В. Престольный праздник, пиво, кирмаш, съезжий праздник.. В методологическом дискурсе исследования этнической культуры белорусов в трасграничном пространстве // X конгресс этнографов и антропологов России : тез. докл., Москва, 2-5 июля 2013 г. М. : ИЭА РАН, 2013. С. 241.
Федоров Р.Ю., Титовец А.В., Богордаева А.А. Особенности поминальной обрядности у белорусских крестьян-переселенцев Сибири и Дальнего Востока // Традиционная культура. 2015. № 3 (59). С. 174-184.
Щеглова Т.К. Этнография русского крестьянства юга Западной Сибири в XX столетии: культура жизнеобеспечения в годы Великой Отечественной войны. Барнаул : Азбука, 2015. 132 с.
Щеглова Т.К. Дикие и домашние животные в стратегиях выживания и адаптационных практиках земледельческого населения юга Западной Сибири в 1941-1945 гг.: ответ устной истории на антропологические вызовы // Вестник Томского государственного университета. 2017. № 414. С. 167-173.
Федоров Р.Ю. Трансформации этнического самосознания у потомков белорусских крестьян-переселенцев Сибири и Дальнего Востока // Вестник Томского государственного университета. 2017. № 423. С. 187-195.
 Features of traditional culture of food at the Belarusian peasants-migrants of Ural and Siberia | Tomsk State University Journal of History. 2021. № 72. DOI: 10.17223/19988613/72/26

Features of traditional culture of food at the Belarusian peasants-migrants of Ural and Siberia | Tomsk State University Journal of History. 2021. № 72. DOI: 10.17223/19988613/72/26

Download full-text version
Counter downloads: 208