Projects of re-construction of the state food system in the late imperial period | Tomsk State University Journal of History. 2025. № 93. DOI: 10.17223/19988613/93/8

Projects of re-construction of the state food system in the late imperial period

The aim of the work is to analyze the government campaign organized in the 90s. 19th century to revise legislation in the field of food supply for the population in case of crop failure and famine. As a result of the study, a retrospective review of government measures aimed at overcoming food shortages in the Russian countryside was carried out. A comparative analysis of the projects for the reorganization of the state food system. From 1822 until the end of the 19th century. the main mechanisms of the state food system were grain stores and monetary food capital. The basic principle underlying the food policy was the principle of self-help, according to which loans in kind and in cash were issued to obviously insolvent borrowers. This led to the accumulation of multimillion-dollar arrears and further upset the peasant farms, whose welfare was undermined by the peasant reform of 1861. The imperfection of the Russian food system was catalyzed by the famine of 1891-1892, which exposed the shortcomings of the current Food Charter. A government campaign to revise food regulations has been carried out at various levels of government. The article analyzes the projects for the reorganization of the state food system, the authors of which were the participants of the provincial food conferences, statesmen and public figures. As part of the study of projects, issues related to the advantages and disadvantages of the natural and monetary system for collecting and storing stocks, with the possibility of organizing elevators and specialized granaries, a system for distributing food duties and issuing food benefits were considered. The characteristics of the projects lead to the conclusion that the government campaign to revise the food legislation was timely, covered the general public, but turned out to be ineffective, since it did not lead to the transformation of the basic principles of the state food system. The changes touched upon the issues of local food management, as well as the revision of some quantitative characteristics of the norms for filling natural reserves and the issuance of food loans. The author comes to the conclusion that the changes in the state food system, connected with the removal of local governments from managing the food supply of the population and enshrined in the "Temporary Rules" of 1900, were evidence of the government's unwillingness to allow the liberal opposition to organize the solution of national issues. This policy of the government was more of a political nature, rather than aimed at the real improvement of the Food Charter. The authors declare no conflicts of interests.

Download file
Counter downloads: 2

Keywords

crop failures, famine, state food system, projects, food meetings

Authors

NameOrganizationE-mail
Rogozhina Angelina S.Orel State Universityrogozhinaas@yandex.ru
Всего: 1

References

Жукова Л.А. Земское самоуправление и бюрократия в России. М.: Хронограф, 1998. 179 с.
Книга М.Д., Плаксин В.Н. Проблемы сельскохозяйственного производства и голод 1891-1892 гг. в России. Воронеж: Центр.-Чернозем. кн. изд-во, 2000. 245 с.
Королева Н.Г. Основные направления хозяйственно-экономической деятельности земств в XIX - начале XX века // Земское самоуправление в России, 1864-1918. М.: Наука, 2005. С. 294-364.
Демина Ю.В. Голод 1891-1892 гг. в Екатеринбургском уезде: причины, последствия (на материалах журналов уездных земских собраний) // Одиннадцатые Татищевские чтения. Екатеринбург: Изд-во УМЦ УПИ, 2015. С. 108-120.
Акульшин П.В. Голод 1891-1892 гг. в Рязанской губернии // История, философия, педагогика, психология, право: сб. науч. ст. с междунар. участием к 100-летию Российской революции 1917 г. Рязань: Союз социально активной молодежи "Созвездие", 2017. С. 7-12.
Батыршин Р.Р. Голод 1891-1892 гг. в Казанской губернии: причины и последствия // Российское крестьянство и сельское хозяйство в контексте региональной истории / отв. ред. А.Г. Иванов, А.А. Иванов. Йошкар-Ола: Марийский гос. ун-т, 2018. С. 257-263.
Robbins R.G. Famine in Russia. New York; London: Columbia University Press, 1975. 259 p.
Ермолов А.С. Наши неурожаи и продовольственный вопрос. СПб.: тип. В. Киршбаума, 1909. Т. 1. 599 с.
По пересмотру правил о народном продовольствии. Ч. 1 // Российский государственный исторический архив (РГИА). Ф. 1287. Оп. 4. Д. 2160.
По пересмотру правил о народном продовольствии. Ч. 2 // РГИА. Ф. 1287. Оп. 4. Д. 2161.
По пересмотру правил о народном продовольствии. Ч. 3 // РГИА. Ф. 1287. Оп. 4. Д. 2162.
Записки и статьи разных лиц о проектах переустройства продовольственного дела в России // Государственный архив Российской Федерации (ГАРФ). Ф. 586. Оп. 1. Д. 79.
Инструкция волостным продовольственным комитетам, записи и письма разных лиц Плеве В.К. и другим лицам о положении в губерниях, пострадавших от неурожая и об оказании им помощи // ГАРФ. Ф. 586. Оп. 1. Д. 70.
Записки разных лиц Особому совещанию о нуждах сельскохозяйственной промышленности о мерах, необходимых для подъема сельского хозяйства в России // ГАРФ. Ф. 586. Оп. 1. Д. 417.
Записка генерал-адъютанта Рихтера о причинах неурожаев в России // ГАРФ. Ф. 586. Оп. 1. Д. 426.
Сухоплюев И.К. Почему продовольственное дело было изъято из ведения земства? Чернигов: тип. Губ. земства, 1906. 38 с.
Веселовский Б.Б. История земства за сорок лет. СПб.: Изд-во О.Н. Поповой, 1909. Т. 2. 703 с.
Кизеветтер А.А. Местное самоуправление в России IX-XIX ст.: исторический очерк. Москва: Задруга, 1917. 120 с.
Зайончковский П.А. Российское самодержавие в конце XIX столетия (политическая реакция 80-х - начала 90-х годов). М.: Мысль, 1970. 442 с.
Минаков А.С. Губернаторский корпус и центральная власть: проблема взаимоотношений (по материалам губерний Черноземного центра второй половины XIX - начала XX вв.). Орел: Орлик, 2011. 487 с.
Филимонов В.Я. "Новый продовольственный закон": пособие к применению Временных правил 1900 г. по обеспечению продовольственных потребностей сельских обывателей. М.: Ф.В. Бусыгин, 1902. 177 с.
Рогожина А.С. С.Ю. Витте и продовольственный вопрос в России // Вопросы истории. 2016. № 7. С. 75-88.
 Projects of re-construction of the state food system in the late imperial period | Tomsk State University Journal of History. 2025. № 93. DOI: 10.17223/19988613/93/8

Projects of re-construction of the state food system in the late imperial period | Tomsk State University Journal of History. 2025. № 93. DOI: 10.17223/19988613/93/8

Download full-text version
Counter downloads: 355