Brewing vocabulary in the Russian North: an ethnolinguistic aspect | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 48. DOI: 10.17223/19986645/48/4

Brewing vocabulary in the Russian North: an ethnolinguistic aspect

The article considers the brewing vocabulary which refers to the peculiarities of beer fermentation and its qualitative characteristics. The material includes the dialect data from Arkhangelsk and Vologda Oblasts, as well as from the northeastern part of Kostroma Oblast (the northern part of Sharyin-sky, Vokhomsky, Oktyabrsky, Pavinsky Districts formerly belonging to Vologda Oblast). The data were taken from the dialect dictionaries of these territories and lexicographic files of the Ural Federal University Toponymic Expedition. The work aims to carry out an ethnolinguistic interpretation of the Russian North dialect vocabulary which denotes the peculiarities of fermentation and the qualitative characteristics of beer. Such methods as semantic reconstruction, ideographic, systemic semantic analysis, identification of semantic and motivational parallels between linguistic facts and extralinguis-tic forms of culture are used to build a complex ethnolinguistic research. Terms of brewing are combined into several thematic groups: 1. General characteristics (beer korchagovoye, tshannoye, styrovoye, bol'shoye, malen'koye etc.). 2. Preparation of malt and mash (zasolodit', chizhit', buchit' etc.). 3. Fermentation of beer: leaven (mel, prizgolovok, nazhivka etc.), process of fermentation (gulyat', zhit', khodit'; naveselivat' etc.), beer foam (molodi, babka, zaytsy, kolpak etc.). 4. Poured out remains of beer (kochevrya, tret'yak, synok, svistun, badog, zadnyukha etc.) 5. Sediment in beer (drobina, druzg, olovina, barda, bardama etc.). 6. Poorly brewed beer (kisel', pivo-netecha etc.). With reference to these ideograms, the author presents the basic vocabulary of brewing in the Russian North, reveals typical semantic-motivational models and searches for cultural and linguistic parallels and their traditional representation. Generally, the vocabulary of brewing is composed of archaic lexemes (ex. olovina, druzg, molodi etc.), it includes expressive names and names which can be interpreted only through cultural and linguistic parallels. The vocabulary of beer fermentation expresses the idea of its anthropomorphic form. The names of beer of the first, second, third grade are the most expressive part of the brewing vocabulary (ex. bryukhoduy, konev'ya ssyach'). Its comprehensive analysis allowed to identify non-trivial semantic transitions such as 'deceiver, chatterbox' ^ 'weak beer', 'vertigo' ^ 'strong beer', 'son, stepson' ^ 'beer of the first, second, third grade'. The ritual function explains several names of the second grade beer: the name badog derived from badog 'stick', it is associated with the tradition of "drinking before leaving", tolkun is a liquid beer which is used to "pack off' overstaying visitors.

Download file
Counter downloads: 194

Keywords

этнолингвистика, традиционная культура, семантика, мотивация, русский язык, севернорусские говоры, пища, пивоварение, ethnolinguistics, traditional culture, semantics, motivation, Russian language, dialect, Russian North, food, brewing

Authors

NameOrganizationE-mail
Osipova Ksenia V.Ural Federal Universityosipova.ks.v@yandex.ru
Всего: 1

References

Словарь говоров Русского Севера / под ред. А.К. Матвеева. Екатеринбург : Изд-во Урал. ун-та, 2001-2014. Т. 1-6 (издание продолжается).
Архангельский областной словарь / под ред. О.Г. Гецовой. М. : Изд-во МГУ, 1980-2015. Вып. 1-16 (издание продолжается).
Словарь вологодских говоров. Вологда: Изд-во ВГПУ «Русь», 1983-2007. Вып. 1-12.
Картотека «Словаря говоров Русского Севера» (кафедра русского языка и общего языкознания Уральского федерального университета, Екатеринбург).
Лексическая картотека Топонимической экспедиции Уральского федерального университета (кафедра русского языка и общего языкознания Уральского федерального университета, Екатеринбург).
Русские крестьяне. Жизнь. Быт. Нравы: Материалы «Этнографического бюро» князя В.Н. Тенишева. Т. 7. Новгородская губерния. Ч. 2. Череповецкий уезд. СПб., 2009.
Дуров И.М. Словарь живого поморского языка в его бытовом и этнографическом применении. Петрозаводск : Карельский научный центр РАН, 2011.
Словарь русских народных говоров / под ред. Ф.П. Филина (вып. 1-22), Ф.П. Сороколетова (вып. 23-42), С.А. Мызникова (вып. 43-46-). М. ; Л. ; СПб. : Наука, 19652013. Вып. 1-46 (издание продолжается).
Андреева Т.Б. Пиво в обрядах и обычаях севернорусских крестьян в XIX в. // Этнографическое обозрение. 2004. № 1. С. 77-88.
Андреева Т.Б. Традиции сельского пивоварения на Русском Севере в XIX - начале XXI в.: автореф. дис.. канд. ист. наук / Институт этнологии и антропологии им. Н.Н. Миклухо-Маклая Российской академии наук. М., 2006.
Словарь русских говоров Карелии и сопредельных областей / гл. ред. А.С. Герд. СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 1994-2005. Вып. 1-6.
Ганцовская Н.С. Словарь говоров Костромского Заволжья: междуречье Костромы и Унжи (с эпицентром акающих говоров). Рукопись.
Куликовский Г.И. Словарь областного олонецкого наречия в его бытовом и этнографическом применении. СПб., 1898.
Даль В.И. Толковый словарь живого великорусского языка. М.: Гос. изд-во иностр. и нац. словарей, 1955. Т. 1-4.
КуркинаЛ.В. Славянские этимологии // Этимология 1981. М., 1983. C. 3-16.
Цейтлин Р.М. Заметки по старославянской лексикологии // Этимология 1971 / отв. ред. О.Н. Трубачев. М., 1973. С. 102-114.
Пьянкова К.В. Лексика, обозначающая категориальные признаки пищи, в русской языковой традиции: этнолингвистический аспект: дис. канд. филол. наук / Урал. гос. ун-т. Екатеринбург, 2008.
Толстая С.М. Пространство слова. Лексическая семантика в общеславянской перспективе. М. : Индрик, 2008.
Березович Е.Л. Русская лексика на общеславянском фоне: семантико-мотивационная реконструкция. М.: Русский фонд содействия образованию и науке, 2014.
Подвысоцкий А. И. Словарь областного архангельского наречия в его бытовом и этнографическом применении. СПб., 1885.
Словарь областного вологодского наречия: по рукописи П.А. Дилакторского 1902 г. Репр. СПб., 2006.
Феоктистова Л.А., Горяев С.О. Об «Иванах» в наименованиях алкогольных напитков // Ономастика Поволжья : материалы XV Междунар. науч. конф. / под ред. Л.А. Климковой, В.И. Супруна. Арзамас, 2016. С. 380-384.
Этимологический словарь славянских языков / под ред. О.Н. Трубачева (вып. 1-31), А.Ф. Журавлева (вып. 32-). М. : Наука, 1975-2011. Вып. 1-37 (издание продолжается).
Фасмер М. Этимологический словарь русского языка. М.: Прогресс, 1964-1973. Т. 1-4.
ПриемышеваМ.Н. Тайные и условные языки в России XIX века : в 2 ч. СПб. : Нестор-история, 2009.
Словарь современного русского литературного языка. М.: Наука; Л.: Изд-во АН ССР, 1948-1965. Т. 1-17.
Словарь Академии Российской (1789-1794). М.: МГИ им. Е.Р. Дашковой, 2001-2005. Т. 1-6.
Аникин А.Е. Русский этимологический словарь. М.: ИРЯ РАН: Ин-т филологии СО РАН. СПб.: Нестор-История, 2007-2016. Вып. 1-10 (издание продолжается).
 Brewing vocabulary in the Russian North: an ethnolinguistic aspect | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 48. DOI: 10.17223/19986645/48/4

Brewing vocabulary in the Russian North: an ethnolinguistic aspect | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Filologiya – Tomsk State University Journal of Philology. 2017. № 48. DOI: 10.17223/19986645/48/4

Download full-text version
Counter downloads: 4879