The rating of the Tomsk Oblast food self-sufficiency level in the regional management system for agro-industrial complex
Based on the analysis of the current situation concerning Russia's food security provision, it was found that it is now necessary to develop effective indicators showing the level of self-sufficiency of regions with basic food products. It was also revealed that at present there is no such indicator in the regional management system for agro-industrial complex. As a result of the generalization of existing approaches, an author's methodology was proposed for rating the level of food self-sufficiency for basic types of food products in the regions of the Tomsk Oblast. The proposed approach is based on the use of analytical methods of mathematical and comparative analysis and provides for the formation of a final rating. The study uses statistical materials of the agro-industrial complex work results of the Oblast for 2016. The proposed methodology can be used in the system of regional management of the agro-industrial complex at the federal and municipal levels. The scientific novelty of this study lies in the author's approach to assessing the level of self-sufficiency of basic food products in the region, including the definition of a rating value. Practical significance of the proposed methodology for rating self-sufficiency in basic food products lies in its use in the regional management of the agro-industrial complex at the federal and municipal levels.
Keywords
продовольственная безопасность,
самообеспеченность продовольствием,
региональное управление АПК,
рейтинговая оценка,
food supply security,
self-sufficiency in food,
regional management system for agro-industrial complex,
rating evaluationAuthors
Mansurov Ruslan E. | Zelenodolsky branch "Kazan Innovation University named after VG Timiryasova | Russell_1@mail.ru |
Zasedova Alina A. | Kazan National Research Technological University | zalina0312@yandex.ru |
Всего: 2
References
Логанцова Н.В. Самообеспеченность населения России продукцией растениеводства / Н.В. Логанцова // Евразийский Союз ученых. 2015. № 6-1(15). С. 89-93
Лущик А.А. Продовольственная самообеспеченность, независимость и безопасность страны / А.А. Лущик // Проблемы современной науки. 2011. № 2. С. 216-223.
Хайруллина О.И. Государственная поддержка животноводства в контексте самообеспеченности региона / О.И. Хайруллина // Аграрный вестник Урала. 2012. № 5. С.115-117.
Егорова Е.В. Самообеспеченность субъектов Нечерноземной зоны основными продуктами питания / Е.В. Егорова // Интернет-журнал Науковедение. 2014. № 3 (22). С. 112-114.
Китаев Ю.А. Региональные аспекты продовольственной безопасности / Ю.А. Китаев, З.Ч.Пак, Ю.Н. Рудая // Terra Economicus. 2013. № 2-3, т. 11. С. 92-95.
Королева Л. А. Анализ продовольственной самообеспеченности региона на примере Ленинградской области / Л.А. Королева, Е.С. Альтбрегина // Приоритетные научные направления: от теории к практике. 2016. № 21. С. 218-224.
Трибушинина О.С. Оценка уровня продовольственного самообеспечения региона / О.С. Трибушинина, Н.Р. Куркина // Фундаментальные исследования. 2014. № 5-6. С. 10231027.
Антамошкина Е.Н. Моделирование и оценка продовольственной безопасности региона / Е.Н. Антамошкина // Изв. Нижневолж. агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2015. № 1(37). С. 69-76.
Атаманова О.В. Индикаторы самообеспеченности Брянской области молочной продукцией: инструменты оценки, анализ и прогноз / О.В. Атаманова // Проблемы прогнозирования. 2013. № 6. С. 44-49.
Приказ Министерства здравоохранения и социального развития РФ от 2 августа 2010 г. № 593 н «Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания»: Cайт информационно-правового портала Гарант.ру. URL: http://base.garant.ru/12179471. 7.02.2017. Загл. с экрана (дата обращения: 08.02.2017).
Юкиш А.Е. Техника и технология хранения зерна / А.Е. Юкиш, О.И. Ильина. М.: Дели принт. 2009. 717 с.
Дойловский Э.А. Мукомольное и крупяное производство / Э.А. Дойловский. М.: АСТ, 2005. 192 с.
Пшеченков К.А. Технологии хранения картофеля / К.А. Пшеченков, В.Н. Зейрук, С.Н. Еланский, С.В. Мальцев. М.: Картофелевод, 2007. 191 с.
Козлова В.Ф. Хранение и переработка овощей / В.Ф. Козлова. М.: Россельхозиздат, 1981. 104 с.
Скрипников Ю.Г. Прогрессивная технология хранения и переработки плодов и овощей. / Ю.Г. Скрипников. М.: Агропромиздат, 1989. 132 с.
Сборник технических нормативов: сб. рецептур блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания / В.А. Ананина и [др.]; под ред. Ф.Л. Марчука. М.: Хлебпро-динформ, 1996. 620 с.