Integrated assessment of the energy value of food resources of the regions | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2022. № 58. DOI: 10.17223/19988648/58/7

Integrated assessment of the energy value of food resources of the regions

There are many approaches to assessing food supply and food security. The available tools are not perfect. The assessment is carried out mainly by aggregating indicators that are completely disparate in their essence. These indicators are often expressed in natural or cost units. The existing methods are difficult to use. The energy value of food is a promising indicator. The essence of this indicator allows it to become an integral indicator. The works of Russian researchers contain the use of this indicator to assess the level of food consumption per capita. But these works do not contain examples of assessing the level of food supply for the population of the regions. The indicator “Dietary Energy Supply (DES)” is used in foreign practice. This indicator represents the dietary energy supply as a percentage of the average dietary energy requirement per capita. The aim of the study is to develop a methodology for the integral assessment of the energy value of the region's food resources. The methodology was tested by calculating the energy value of food resources in the regions of the Siberian Federal District. The agro-industrial complex of Siberian regions produced food worth 57.3 thousand teracalories in 2020. This assessment is based on the application of coefficients of energy value of the enlarged groups of food resources. The proposed method is easy to use. It does not require a lot of time. The area of the potential application of the methodology is scientific research and public administration practice.

Download file
Counter downloads: 18

Keywords

integrated assessment, energy value, food, food resources, food supply, food security, region, interregional differentiation

Authors

NameOrganizationE-mail
Vodyasov Pavel V.Altai Sate Universityvodyasov@mail.ru
Belyaev Viktor I.Altai Sate Universitybelyaevvi@mail.ru
Mishchenko Valeriy V.Altai Sate Universityikmischenko@mail.ru
Всего: 3

References

Указ Президента Российской Федерации от 21.01.2020 № 20 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации». URL: http://kremlin.ru/acts/bank/45106/ (дата обращения: 31.03.2022).
Ломоносов М.В. О сохранении и размножении российского народа // Ломоносов М. В. Полное собрание сочинений. Т. 6: Труды по русской истории, общественноэкономическим вопросам и географии. М., 1952. С. 381-403.
Kazbekova Z. Impact of the demographic dividend on economic growth // Population and Economics. 2018. Vol. 2, № 4. P. 85-135.
Щетинина И.В., Калугина З.И., Фадеева О.П., Чупин Р.И. Продовольственная безопасность России в условиях глобализации и международных ограничений. Новосибирск, 2019. 264 с.
Воротников И.Л., Муравьева М.В. Национальные продовольственные балансы в оценке объемов импортозамещения // Глобальный научный потенциал. 2020. № 12 (117). С. 277-279.
Bolatova B.Z., Kunurkulzhaeva G.T., Kurmanalina A.A. Ensuring food security in Kazakhstan // Problems of AgriMarket. 2019. № 3. P. 49-57.
Maricic M., Bulajic M., Dobrota M., Jeremic V. Redesigning The Global Food Security Index: A Multivariate Composite I-Distance Indicator Approach // International Journal of Food and Agricultural Economics (IJFAEC). 2016. Vol. 4 (1). P. 1-18.
Шагайда В.Я., Узун Н.И. Продовольственная безопасность в России: мониторинг, тенденции и угрозы. М., 2015. 110 с.
Santeramo F.G. On the Composite Indicators for Food Security: Decisions Matter! // Food Reviews International. 2015. Vol. 31 (1). P. 63-73.
Измайлова Л.Н., Чмырева Т.А., Василенко А.А. Оценка динамики валового производства продукции сельского хозяйства Воронежской области // Тенденции развития науки и образования. 2021. № 75-2. С. 36-42.
Фонотов Н.А., Сладков М.В., Немыкина Ю.С. Мониторинг объёмов продукции сельского хозяйства в трёх регионах России и прогноз объёмов продукции на 2025 год в фактических ценах // Научный ежегодник Центра анализа и прогнозирования. 2020. № 1 (4). C. 204-213.
Белугина Т.А., Белугин А.Ю. Использование интегральных показателей для оценки продовольственной безопасности России // Пищевая промышленность. 2017. № 12. С. 62-65.
Бондарев Н.С., Бондарева Г.С. Обеспечение населения регионов Сибири продовольствием: теория и методология. Кемерово, 2019. 342 c.
Ускова Т.В., Селименков Р.Ю., Анищенко А.Н., Чекавинский А.Н. Продовольственная безопасность региона. Вологда, 2014. 102 c.
Елагина А.С. Объективность оценки международных показателей доступности продовольствия: на примере Индекса глобальной продовольственной безопасности // Экономика: вчера, сегодня, завтра. 2019. Т. 9, № 1. С. 830-839.
Жиряева Е.В. Классификация показателей продовольственной безопасности и оценка их значения для политики Российской Федерации // Управленческое консультирование. 2020. № 12 (144). С. 49-67.
Гришакина Н.И., Зарецкая А.С. Интегральная оценка уровня продовольственной безопасности Новгородской области // Вестник Новгородского государственного университета. 2013. № 74-1. С. 20-26.
Лысоченко А.А. Методология определения уровня продовольственной безопасности региона // Экономический анализ: теория и практика. 2009. № 4 (133). С. 47-51.
Bajura T., Gandacova S. Securitatea alimentara: abordari teoretice, recomandari practice // ANALELE Institutului National de Cercetari Economice. 2015. № 1. P. 26-30.
Rojco A.A., Doga V.S., Ivanov S.A. Assessment of the State of Republic of Moldova Food Security // Облк i фшанси. 2020. № 2 (88). P. 139-150.
Perez-Escamilla R., Segall-Correa A. Food insecurity measurement and indicators // Revista de Nutrigao. 2008. № 8. P. 15-26.
Гумеров Р. Р. Методологические вопросы измерения и оценки национальной продовольственной безопасности // Менеджмент и бизнес-администрирование. 2011. № 2. С. 20-32.
Jones A.D., Ngure F.M., Pelto G., Young S.L. What Are We Assessing When We Measure Food Security? A Compendium and Review of Current Metrics // Advances in Nutrition. 2013. Vol. 4, № 5. P. 481-505.
Global Food Security Index. The Economist Impact. URL: https://impact.econo-mist.com/sustainability/project/food-security-index/(дата обращения: 31.03.2022).
GFSI 2021 Model. The Economist Impact. URL: https://my.corteva.com/GFSI?file=dl_index (дата обращения: 31.03.2022).
Балансы продовольственных ресурсов. ЕМИСС. URL: https://fedstat.ru/indicator/58970 (дата обращения: 31.03.2022).
Скурихин И.М., Тутельян В.А. Химический состав российских пищевых продуктов : стравочник. М., 2002. 236 с.
Приказ Минздрава России от 19.08.2016 г. № 614 «Об утверждении Рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания». URL: http://docs.cntd.ru/document/420374878/ (дата обращения: 31.03.2022).
 Integrated assessment of the energy value of food resources of the regions | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2022. № 58. DOI: 10.17223/19988648/58/7

Integrated assessment of the energy value of food resources of the regions | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2022. № 58. DOI: 10.17223/19988648/58/7

Download full-text version
Counter downloads: 256