Change Browser!
Change Browser
Prospects of using balanced scorecard in food industry companies of Tomsk region as the way to increase their competitiveness
The food industry is an important part of the economy in Tomsk region. Throughout several years it shows high rate of development. However, there is a number of problems that are threatening the well-being of industry: strong competition, high costs of utilities and transport, outdated equipment, marketing mistakes and others. Under these circumstances the necessity of developing main steps in order to prevent crisis in this industry is obvious. To solve the problem of administration, we suggest using both classic organizational, marketing and management methods and a modern method of the balanced scorecard, which is capable to neutralize the weaknesses in management and simplify companies modernization.
Keywords
пищевая промышленность,
система сбалансированных показателей,
конкурентоспособность,
food industry,
balanced scorecard,
competitivenessAuthors
Olovyanishnikov Alexander G. | Tomsk State University | olov.aleks@gmail.com |
Smirnov Ilya V. | Tomsk State University | Ilia.S91@yandex.ru |
Всего: 2
References
Департамент потребительского рынка Томской области [Электронный ресурс]. URL: http: // tomsk.gov.ru/ru/organy-vlasti/administratsiya-tomskoy-oblasti/ departament-potrebitelskogo-rynka
Официальный сайт администрации Томской области. Раздел «Итоги развития пищевой промышленности на территории Томской области за 2008-2011 годы» [Электронный ресурс]. URL: http://tomsk.gov.ru/ru/ekonomika/potrebitelskiy-rynok/pischevaya-promyshlennost/
Учебно-методический центр сельскохозяйственного консультирования и переподготовки кадров агропромышленного комплекса Министерства сельского хозяйства РФ. Отчет «Участие иностранного капитала в пищевой промышленности РФ» [Электронный ресурс]. URL: http: //
Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации. Официальный интернет-портал Министерства сельского хозяйства Российской Федерации [Электронный ресурс]. URL: http://www.mcx.ru/documents/document/show/14857.19.htm
Оловянишников А.Г. Реструктуризация предприятий пищевой промышленности в отечественной и зарубежной практике // Техника и технология пищевых производств. 2011. № 2 (21). С. 117-120.
Нортон Д., Каплан Р. Сбалансированная система показателей. От стратегии к действию. М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2010. 320 с.
Хорват П. ССП как средство управления предприятием [Электронный ресурс]. URL: http://www.iteam.ru/articles.php?tid=2&pid=1&sid=27&id=221
Парментер Д. Ключевые показатели эффективности: разработка, внедрение и применение решающих показателей. М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2008. 288 с.
Золотые страницы: лучшие примеры внедрения сбалансированной системы показателей: сб. ст. / сост. М. Горский, А. Гершун. М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2008. 216 с.
Prospects of using balanced scorecard in food industry companies of Tomsk region as the way to increase their competitiveness | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2013. № 3 (23).
Download file