Contemporary trends in the public catering sector: The impact of the early Soviet heritage | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2025. № 70. DOI: 10.17223/19988648/70/7

Contemporary trends in the public catering sector: The impact of the early Soviet heritage

The relevance of the study of contemporary trends in public catering is due to the dynamic development of the industry, its sensitivity to changes in society and technology, as well as an increased interest in the history and culture of food. At the same time, the study of the influence of the early Soviet heritage on contemporary trends in catering services allows us to identify some aspects of cyclicity in the development of public catering. Studying current trends and predicting future changes in the catering industry is necessary to develop effective marketing strategies and create competitive restaurant concepts. The aim of the article is to analyze trends in the field of catering services caused by the influence of the early Soviet heritage on modern business models. The set aim has predetermined the formulation of the following objectives: (1) to trace the connection between early Soviet practices and modern trends in catering services in Russia. (2) to characterize the trends in public catering caused by the early Soviet heritage. (3) to identify ways to optimize the modern restaurant business, taking into account the trends that are becoming increasingly popular. The connection of values in catering services between the early Soviet period and the contemporary one is traced. It is shown how Soviet catering practices, despite significant socio-economic changes, continue to influence the culinary and service practices of today's business models. The importance of the Soviet heritage in shaping modern gastronomic trends is emphasized. It is noted that nostalgia for the Soviet past, the revival of traditional Russian dishes and the use of Soviet practices in the organization of the restaurant business contributes to the comprehensive development of this sector of the economy. Based on the analysis, a number of practical recommendations were formulated for restaurateurs aimed at optimizing their business, taking into account the trends that are gaining popularity. The authors declare no conflicts of interests.

Keywords

Soviet attitudes, trends, catering, regional economy, business, service sector

Authors

NameOrganizationE-mail
Volobuev Vitalii V.Southwest State Universityvolobuev.vit98@gmail.com
Tretyak Anna S.Southwest State Universityanna_tretyak@bk.ru
Volobueva Tatiana V.Southwest State Universityvolobueva.ta00@gmail.com
Larina Elena O.Southwest State Universitylarilena10@mail.ru
Всего: 4

References

Журавлева Л.А., Зарубина Е.В., Ручкин А.В. Питание как социально-экономическая институция // Аграрный вестник Урала. 2020. Специальный выпуск «Экономика». С. 10-18.
Глущенко В.В., Глущенко И.И., Кац С.К., Ольшевская К.А., Пряжникова А.А., Сташкова Е.В. Развитие ресторанной сервисологии на основе методологии общей теории сервиса // Бюллетень науки и практики. 2018. Т. 4, № 4. С. 353-371.
Поройкова М.А., Шкунова А.А., Прохорова М.П. Особенности организационной культуры ресторанного бизнеса // Инновационная экономика: перспективы развития и совершенствования. 2019. № 2. С. 378-384.
Фетисова Т.А., Пономарев Е. Столичный ресторан как феномен русской жизни fin de siecle (от Тургенева, Достоевского и Толстого к Куприну и Бунину) // Вестник культурологии. 2019. № 3. С. 148-151.
Максименко И.А. Синхронизация стратегических действий ресторанного бизнеса и рынка Красноярского края как фактор обеспечения конкурентной устойчивости // РЭиУ. 2021. № 4 (68). URL: https://cyberleninka.ru/article/ri/smhromzatsiya-strategicheskih-deystviy-restorannogo-biznesa-i-rynka-krasnoyarskogo-kraya-kak-faktor-obespecheniya-konkurentnoy (дата обращения: 10.02.2023).
Морозова М.Р., Панфилова Е.А. Структурная динамика развития рынка ресторанных услуг в г. Ростове-на-Дону // Символ науки. 2021. № 12-1. С. 36-40.
Чернова А.Д., Токарева Т.Ю. Анализ современного состояния и перспектив развития организации и технологий предоставления услуг питания в России и за рубежом // Гуманитарный научный журнал. 2021. № 1. С. 173-178.
Леонтьева И.Н. Состояние и тенденции развития общественного питания в Архангельской области // Вестник науки. 2022. № 7. С. 185-191.
Прокопец Т.Н., Каморная Д.А. Исследование функционирования предприятий общественного питания как структурного элемента развития индустрии гостеприимства // Туризм и гостеприимство. 2022. № 2. С. 3-8.
Феденёва И.Н., Севрюков И.Ю., Леушина О.В. и др. Общественное питание в структуре туристской индустрии (на примере г. Новосибирска) // Человек. Спорт. Медицина. 2021. № S1. С. 166-170.
Сильчева Л.В., Балынин К.А. Г астрономическая идентичность региона. Сущность и практическое значение // Естественные и математические науки в современном мире. 2015. № 7. С. 86-92.
Волобуев В.В., Третьяк А.С., Салтынский И.С. Рецепция гастрономической культуры России современным ресторанным бизнесом в условиях постковидной ситуации // Известия Юго-Западного государственного университета. Серия: Экономика. Социология. Менеджмент. 2023. Т. 13, № 2. С. 147-155. doi: 10.21869/2223-1552-2023-13-2-147-155.
Волобуев В.В. К вопросу о питании населения города Курска в первые годы советской власти (1918-1923) // Известия Юго-Западного государственного университета. Серия: История и право. 2023. Т. 13, № 5. С. 152-161. doi: 10.21869/2223-1501-2023-13-5-152-161.
Государственный архив Курской области. Ф. 170. Оп. 1. Д. 593. Дело Курского губернского продовольственного комитета Курского губернского исполнительного комитета Советов рабочих, крестьянских и красноармейских депутатов (27 мая 1918 г. -24 ноября 1924 г.).
«Нарпит», паевое товарищество (Москва). Устав Паевого товарищества «Народное Питание» (Нарпит) : [утвержден Советом Труда и Обороны 2-го мая 1923 года]. М. : Мосполиграф, 26-я типо-лит., [1923]. 19 с.; 19 см.
Государственный архив Курской области. Ф. 5499. Оп. 1. Д. 100. Дела Курского губернского отдела профессионального союза народного питания и общежитий.
 Contemporary trends in the public catering sector: The impact of the early Soviet heritage | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2025. № 70. DOI: 10.17223/19988648/70/7

Contemporary trends in the public catering sector: The impact of the early Soviet heritage | Vestnik Tomskogo gosudarstvennogo universiteta. Ekonomika – Tomsk State University Journal of Economics. 2025. № 70. DOI: 10.17223/19988648/70/7

Download full-text version
Counter downloads: 186